Yataktan çıkmadan son saniyeye kadar uyuyormusunuz? "Neden hep yorgunum?" diye merak ediyor olabilirsiniz. Veya belki de işlerin bir zamanlar yaptığınız gibi yapılmasını sağlayacak enerjiniz yoktur. Yorgunluk ve enerji eksikliği birçok insan için büyük bir problemdir, ancak bu problemler ancak neyin yanlış olduğunu bilirseniz çözülebilir.
Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, yapmanız gereken ilk şey, muayene için kişisel hekiminizle görüşmektir.
Olası yorgunluk nedenlerinden bazıları şunlardır:

1.Uyku eksikliği

Uykusuzluk tek başına tıbbi bir durum olmamakla birlikte, doktorunuzdan stresinizi azaltma yollarını öğrenmenize veya ara sıra uykusuzluğa yardımcı olmak için ilaçları almanıza yardımcı olabilir.
"Ortalama" bir yetişkinin gece başına yaklaşık sekiz saat uyumaya ihtiyacı vardır, ancak çok az kişi sekiz saat uyuyabiliyor. Ayrıca biriktirdiğiniz bir uyku borcunuz olabilir ve bu yetişmek için ekstra uyku gerektirir.


2.Depresyon

Depresyon , beyindeki nörotransmiterler denilen ruh düzenleyici kimyasallarda anormalliklere neden olduğuna inanılan bir durumdur .
Depresyonu olan insanlar uyku ve enerji seviyesi ile ilgili problem yaşarlar. Gece uyuyakalmakta ya da uyanmakta güçlük çekebilirler. Depresyonu olan bazı insanlar da sabahları uyanmakta ve çok uzun süre uyumakta zorluk çekebilirler. Depresyon çoğu zaman insanların kendilerini halsiz ve motivasyonsuz hissettirir.
Diğer depresyon belirtilerinden bazıları, üzgün veya boş hissetmek, bir kez zevk aldığınız faaliyetlere ilgi duymamak, iştah veya kilo değişikliklerini, değersiz veya suçlu hissetmek ve tekrarlayan ölüm veya intihar düşüncelerini içerir.
Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Ayrıca, duygularınız üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilecek bir terapist görmenizi önerebilir. Tedavi edilmemiş depresyon sadece yorgunluğa yol açmakla kalmaz aynı zamanda yaşamınızın her yönünü de etkileyebilir.


3.Anemi

Aneminiz varsa, vücudunuz normal sayıdan daha az sayıda kırmızı kan hücresine sahiptir veya yeterli hemoglobine sahip değildir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine rengini veren maddedir. Aynı zamanda vücudunuzun her yerine oksijen taşınmasında rol oynar.

Çok az hemoglobiniz varsa veya yeterince kırmızı kan hücresine sahip değilseniz, vücudunuz yeterince oksijen almaz, bu nedenle yorgun veya zayıf hissedersiniz. Soluk ten, nefes darlığı, baş dönmesi veya baş ağrısı gibi semptomlarınız da olabilir.
Tek başına demir eksikliğinin, anemi olmadan bile, kronik yorgunluğun bir nedeni olduğu düşünülmektedir.
 Doktorunuzda yapılan basit bir kan testi size anemi olup olmadığını söyleyebilir. Kansızlığın sadece demir eksikliği olmadığını ve bunun birçok olası nedeni olduğunu unutmayın.


4.Hipotiroidi

Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretmediği bir hastalıktır. Tiroid hastalığı, özellikle kadınlarda çok yaygındır ve yalnızca ABD'de 27 ila 60 milyon insanı etkiler.
Tiroid hormonları metabolizmanızı kontrol eder, böylece seviyeler düşük olduğunda yorgunluk, kilo alma ve soğuk algınlığı semptomlarına sahip olabilirsiniz.
Durumu daha da kafa karıştırıcı yapan hipotiroidi depresyon semptomlarını taklit edebilir.Neyse ki, basit bir kan testi tiroid bezinizin eşit düzeyde çalışıp çalışmadığını belirleyebilir ve eğer olmazsa tedavi uygulanabilir.

5.Kalp rahatsızlığı

Kalp hastalığı, özellikle kalp yetmezliği, her zaman yorgun hissetmenize neden olabilir.
Kalp yetersizliğinde kalp, oksijenli kanın vücuttaki kaslara ve diğer dokulara pompalanmasında daha az etkilidir. Düzenli günlük aktiviteleriniz, örneğin yiyeceklerinizi arabadan yürümek veya taşımak gibi zor olabilir.
Kalp hastalığının diğer olası belirtileri göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma ve nefes darlığıdır.

6.Uyku Apnesi

Uyku apnesi, bir kişinin uyurken birkaç saniyeden bir dakikaya kadar süren, nefes almada duraklama veya sığ nefes almada olabileceği kronik bir durumdur. Bu duraklamalar ve sığ nefesler dakikada 30 defaya kadar meydana gelebilir. Ve, her soluklanma normale döner.
Uyku apnesiyle ilişkili diğer semptomlar arasında sabah baş ağrıları, hafıza problemleri, zayıf konsantrasyon, sinirlilik, depresyon ve uyandıktan sonra boğaz ağrısı vardır.

Tedavi edilmeyen uyku apnesinin sadece yorgunlukla sonuçlanmasının yanı sıra kalp hastalığı, felç ve hatta ani ölümle sonuçlanabileceğini not etmek önemlidir.

7.Hepatit

Hepatit, enfeksiyonlardan obeziteye kadar çeşitli olası nedenlerle karaciğerin iltihabıdır.
Karaciğer vücutta toksinlerin parçalanmasından kan pıhtılaşmasını kontrol eden üretim proteinlerine, karbonhidratların metabolize edilip depolanmasına ve çok daha fazlasına hizmet eder. Karaciğer iltihabı olduğunda, bu önemli işlemler durdurabilir.Yorgunluğa ek olarak, hepatit ile karşılaşabileceğiniz belirtilerden bazıları sarılık (ciltte sarımsı bir renk değişikliği, gözlerin beyazı, karın ağrısı, bulantı, koyu sarı idrar ve açık renkli dışkı) içerir.
Karaciğer fonksiyon testleri çoğu hastanelerde kolayca yapılır ve anormalse olası nedenleri aramanıza yol açabilir.

8.Şeker Hastalığı

Diyabet, vücudun yeterince insülin yapmadığı veya olması gerektiği gibi kullanmadığı bir durumdur. İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve glikozun enerji üretimi için kullanılacak olan vücut hücrelerine girmesine yardımcı olan bir hormondur. Diyabetin her zaman yorgun hissetmenize neden olmasının birkaç nedeni olabilir.
Diyabetin diğer semptomları arasında sık idrara çıkma, aşırı susama, açıklanamayan kilo kaybı, aşırı açlık, ani görme değişiklikleri, ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk, kuru cilt, yavaş iyileşen yaralar.
Hemoglobin A1C adı verilen bir test, ortalama kan şekerinizin son üç ayda ne olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.

9.Kronik Yorgunluk Sendromu 
Kronik yorgunluk sendromu, istirahat ile düzelmeyen ve fiziksel veya zihinsel eforla daha da kötüleştirilebilen yoğun yorgunluk ile karakterize bir hastalıktır. Bu duruma neyin neden olduğu bilinmemektedir.
Zayıflama yorgunluğunun yanı sıra, kronik yorgunluk sendromunu tanımlayan diğer semptomların bazıları kısa süreli hafıza veya konsantrasyonda bozulma, kas ve eklem ağrısı, baş ağrıları, hassas lenf düğümleri ve sık boğaz ağrısıdır.

10.Bazı İlaçlar

Yorgunluk, birkaç farklı ilacın yan etkisi olabilir. Yorgunluğa neden olabilecek en yaygın ilaçlardan bazıları şunlardır:

  1. Kan basıncı ilaçları
  2. Statinler ve fibratlar (yüksek kolesterol tedavisinde kullanılır)
  3. Proton pompa inhibitörleri (asit reflü gibi mide durumlarını tedavi etmek için kullanılır)
  4. Benzodiazepinler (kaygı tedavisinde, kas spazmlarında, nöbetlerde kullanılır)
  5. Antihistaminikler (alerjileri tedavi etmek için kullanılır)
  6. Antidepresanlar (depresyon tedavisinde kullanılır)
  7. Antipsikotikler (şizofreni, bipolar bozukluk ve diğer ciddi psikiyatrik durumları tedavi etmek için kullanılır)
  8. Antibiyotikler (bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır)
  9. Diüretikler (yüksek tansiyon, glokom ve ödem tedavisinde kullanılır)
  10. Narkotik ağrı kesici ilaçlar.

Yukarıda listelenen yorgunluğun nedenleri oldukça yaygındır, ancak halsizlikle sonuçlanabilecek çok sayıda tıbbi durum vardır. Yorgunluğunuzun olağandışı olduğunu hissediyorsanız ve uykunuzda rahat hissetmiyorsanız, kendinizi rahat hissetmeniz gerekiyorsa, doktorunuzu görmek için bir randevu alın.