ULUYATIR KASABASI [ Mızar ] 










Kasabamızın eski adı "Mızar" dır.Bu ismin mezar kavramından geldiği bilinmektedir.Çünkü beldemizde çok sayıda ulu insanlara ait tarihi mezarlar halen bulunmaktadır. Beldemizin geçim kaynakları:Genelde çiftçilik üzerinedir.Başlıca Zeytin,Antep Fıstığı, Hurma,Havuç,Nar gibi tarımsalürünlerimiz vardır.Özellikle havuç beldemize has cinsi ile meşhurdur.Kasabamızın geçmişi Selçuklular dönemine dayanmaktadır.Kuruluş tarihi tam olarakbilinmemektedir.Beldemizde halen ibadete açık Selçuklular döneminden kalma bir camii ve daha önceki yıllardan kalan ve halen sadece minaresibulunan bir diğer camiinin varlığı da bilinmektedir.Hz Ali'nin evladı Hacı Dede Oğlu'nun oğlu Ömer Şaha ait mezar da beldemizdedir. Beldemizde İlköğretim Okulu,Kütüphane, Sağlık Ocağı,Ekmek fabrikası ve dört tane Zeytinyağı İmalathanesi bulunmaktadır.















Tarihi 




Kuruluş tarihiyle ilgili olarak kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Sadece minaresi kalan beldenin en eski camisinin Selçuklu mimarisi tarzında yapıldığı bilinmektedir.


1958 yılından beri belde olan Uluyatır, yaklaşık 4000 nüfusa sahiptir.6360 sayılı kanuna göre belediye kapanıp, Uluyatır mahallesi olmuştur.





Ekonomi 







Başlıca geçim kaynağı zeytincilik,nar,fıstık ve kendine has ismiyle anılan havuç (Mızar Havucu)üretimidir.








(Mızar Havucu)


Tarih






Tarihi olayların cereyan ettiği II. Mahmut zamanında Nizip Savaşı , 6 ayrı mezarlığı bulunan, büyük savaşlara sahne olmuş, ve Ehlibeytten Ali torunlarından Hacıdede oğlu Hacı Ömer Şah 'ın mezarının bulunduğu bir beldedir.


Beldede yetişmiş gönül ve muhabbet insanı Mızarlı Aşık Mehmet YILMAZ' da dünyanın her tarafında bilinen halk ozanıdır.

Uluyatır Mızar Kasabası 2012 Aralıktan sonra mahalle olmuştur.





Coğrafya 






Uluyatır Nizip ilçesine 10 km, Gaziantep'e ise 30 km mesafededir.Mızar köyünün posta kodu 27720 dir.


































































Mızarda bir tur atalım :)